domingo, 17 de febrero de 2013

Una mica de llum al dèficit

TV3 acaba d'emetre el documental del programa 30 Minuts titolat "Un rebut amb poca llum", sobre les ombres de la liberalització de l'energia a Espanya. Al voltant del minut 20 del vídeo podreu veure-hi la intervenció d'un personatge familiar per als lectors d'aquest blog. Crec que el documental explica molt bé els components del rebut elèctric, i també explica molt bé per què, malgrat que l'estat reconeix un deute amb les companyies elèctriques (el "dèficit de tarifa"), aquestes han realitzat uns beneficis força injustificats, que venen donats sobretot pel fet que les plantes que produeixen l'electricitat amb uns costos marginals més baixos i que ja han estat compensades amb escreix pels seus costos de capital (les nuclears i hidràuliques) cobren l'electricitat al preu de les plantes que generen de forma més cara. A mi m'hagués agradat que s'acompanyés el reportatge d'una explicació de la relació d'aquests beneficis extraordinaris amb l'expansió internacional de les grans empreses espanyoles, però suposo que no hi ha temps per a tot. Crec però que aquesta expansió internacional, de beneficis dubtosos per als accionistes (és a dir, crec que s'expandeixen perquè tenen beneficis extraordinaris, però no a l'inrevés), està relacionada amb la presència, també extraordinària, de polítics als seus consells d'administració, cosa que sí que s'emfatitza correctament en el reportatge. Enhorabona als bons professionals del periodisme que han fet possible aquest reportatge, al qual sembla que incomprensiblement no hi han volgut contribuir ni algunes de les grans empreses ni els seus reguladors. Hagués estat també interessant conèixer l'opinió d'alguns dels ex-polítics (Aznar, González, Salgado, Acebes) que participen en els consells d'administració de les empreses energètiques. Per què no ens expliquen què hi fan? Una miqueta més de llum, sisplau...

10 comentarios:

  1. Hola Francesc!
    Em dic Josep, i l'altre dia vaig veure el 30 minuts on pàrlaveu de les electriques. Pel que vaig veure i pel que he llegit al blog, les empreses treuen l'electricitat a un preu i el govern el fixa al preu més alt. És així? Coneix algun lloc on estigui explicat en més profunditat? Gràcies!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Benvolgut Josep,

      aquí pots trobar més explicacions sobre el mercat elèctric:
      http://es.wikipedia.org/wiki/Mercado_el%C3%A9ctrico_de_Espa%C3%B1a
      Que es pagui al preu de l'oferent que té el cost més alt no és tan estrany. Els mercats de "llibre de text" també funcionen així. Si només hi ha un preu, aquest és el que marca el punt on es creuen l'oferta i la demanda, i normalment la corba de demanda talla la d'oferta en el punt més alt. Al meu despatx a Bellaterra tinc diversos articles amb gràfics on s'explica això, si vens te'n deixo algun!

      Eliminar
  2. Hola Francesc!
    Tenies raó, clar, el preu de mercat és el preu més alt dels oferents en la corba d'oferta i demanda. Ja ho tenia entès així, però no pensava quenes referíssin a això al vídeo.

    Ja em vaig llegir lo de la wikipedia i més o menys ho he entès, però no m'ha acabt de respondre la pregunta: per què l'electricitat a espanya és tant cara?

    Pel que vaig veure al vostre programa, al programa Salvados, i a la wiki, el mercat elèctric espanyol és un oligopoli on les empreses productores (oferents) són poques i són les mateixes que les empreses comercialitzadores (demandants), i que pacten preus i que per això és an cara. És així? Funciona així a d'altres països?

    Pel que jo sé de teoria econòmica, quan un mercat té un benefici tan alt, atreu a altres empreses, fan pujar l'oferta, i fan baixar el preu. Per què no passa això a Espanya?

    Pel que també sé, un monopoli o oligopoli només es pot mantenir al llarg del temps si
    el govern imposa barreres d'entrada a d'altres empreses. (a no ser que sigui un monopoli natural, o que el monopoli tingui un recurs natural en exclusiva, que no s el cas). Així doncs, el govern espanyol posa barreres d'entrada al sector? Si és així, quines? I si no és així, per què no entren més empreses?

    Moltes gràcies!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Quan dic "no m'ha acabat de respondre la pregunta" em referia a la wikipedia, no a vostè.

      Eliminar
    2. Benvolgut Josep,

      per què l'electricitat a espanya és tant cara? jo crec que el problema no és que sigui cara, que potser ho ha de ser perquè té costos socials (mediambientals) importants, sinó que és cara per les raons equivocades, en aquest cas el poder de mercat de les empreses.

      El mercat elèctric espanyol és oligopolístic, i sí, també ho és en altres països, però en alguns estàmolt més ben regulat, com per exemple alspaïsos nòrdics i a Anglaterra. Sí que hi ha barreres d'entrades, posades pel govern i també per la tecnologia, donats els alts costos fixos del sector. Podríem dir que és un oligopoli natural, on per raons de costos pot haver-hi només un número limitat d'empreses. Però per això hi ha d'haver un bon regulador que disciplini les empreses.



      Eliminar
    3. Gràcies Francesc!
      No tindrà algun link o estudi k tracti una mica aquest tema? M'agradaria aprofundir-hi una mica més ...
      Moltes gràcies!

      Eliminar
    4. Benvolgut Josep,

      Al meu despatx a Bellaterra tinc diversos articles i llibres (crec que tots ells en anglès) amb gràfics on s'explica això, si vens te'n deixo algun! Pots escriure'm a ftrillas@gmail.com per quedar

      Eliminar
  3. Gracies per l'oferiment!

    La verittat s que no em va molt bé anar fins a bellaterra, ja que soc de reus i treballo cada dia.
    Em podria dir el titol d'algun dels llibres o articles, i els autors?

    Moltes gracies!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Josep,

      ha sortit un llibre en castellà que té un bon capítol sobre el mercat elèctric.És el caoítol de Natalia Fabra i Jorge Fabra al llibre "No es economía, es ideología" d'Economistas frente a la crisis.
      Salutacions

      Eliminar
  4. Ok, intentaré mirar-m'ho!
    Moltes gràcies!!

    Josep

    ResponderEliminar