domingo, 25 de octubre de 2020
El federalisme, una idea moderna i pràctica
domingo, 18 de octubre de 2020
Les paraules de Carod a "Federal" i l'independentisme tronat i nacionalista
domingo, 11 de octubre de 2020
"Federal", un documental fet des de baix, al Canal 33 dissabte 17-O a les 22.30h
L’acte final de la campanya de micromecenatge que va tenir lloc l’estiu de 2017 a Sant Joan Despí, gràcies a l’impuls i el compromís de l’alcalde Antonio Poveda, va reflectir molt bé el que vol ser Federalistes d’Esquerres. Fou presentat per Silvia López Valentín i Cesáreo Rodríguez Aguilera. Hi van parlar diverses personalitats, com Nicolás Sartorius, Eulàlia Vintró i José Luis Atienza. Vam mostrar un vídeo amb encara més suports, com els de diversos alcaldes del Baix Llobregat, de partits diferents, i el de José Montilla, i que va culminar amb unes paraules (una mica més extenses que les dels protagonistes anteriors) de l’escriptor Javier Cercas. Entre el públic, que omplia una gran sala d’actes, hi havia Eva Granados i diversos dirigents sindicals. També es van llegir unes paraules de Juan Capilla, un militant històric del PSUC de Cornellà. Va ser un acte intens i emotiu.
El finançament del documental s’aconseguí per mitjà del micromecenatge, sense ajudes institucionals públiques de cap tipus. Algunes persones han fet un esforç financer important. Al final de la pel·lícula consten els mecenes. En justícia i en contrast, perquè quedin retratats, també haurien de sortir els que no hi van posar res malgrat conèixer el projecte. Jo els recordo perfectament, perquè a alguns els vaig dedicar temps. També recordo els qui ens donaven lliçons de com s’havia de fer, els qui no ens van tractar del tot bé a les reunions, etc. Al principi, algú ens va dir que érem excessivament ambiciosos, que no creia que aconseguíssim més de tretze mil euros. Això potser és degut a l’absència d’una tradició de recaptació de fons a l’esquerra catalana, que només va trencar el Maragall candidat a la Generalitat quan va organitzar uns sopars a cent mil pessetes el cobert (devia ser, doncs, el 1999, perquè el 2003 ja hi havia l’euro). Al final, amb un gran esforç, vam aconseguir cent deu mil euros i, gràcies a això, l’Albert Solé ha pogut fer un documental excel·lent. És una peça d’una qualitat infinitament superior a la dels documentals proindependentistes. A més, a diferència d’aquests, hi apareixen diversitat d’opinions, inclosa la independentista. TV3 té coneixement del documental i, de moment, a l’hora d’escriure això, als seus executius ni se’ls ha passat pel cap programar-lo.
viernes, 9 de octubre de 2020
Lecciones de Barcelona'92 para la gestión de los fondos Next Generation EU
La gestión de los fondos Next Generation EU en España tiene algunas similitudes con la gestión de los fondos para los Juegos Olímpicos Barcelona'92, que se saldaron con un éxito de gestión aplaudido en general (no sin algunas cosas mejorables). Se trata de movilizar en un reducido espacio de tiempo una gran cantidad de dinero. Aunque existen obvias diferencias entre ambos proyectos, el reto de selección y gestión tiene puntos en común.
Habiendo vivido de cerca los Juegos Olímpicos de Barcelona (aunque era muy joven y hace ya bastante) y habiendo reflexionado sobre su experiencia en comparación con otros grandes eventos, creo que se pueden sacar 5 lecciones:
-Liderazgo político. Tanto la consecución de los fondos, como la selección de los proyectos y su gestión requerirá un fuerte liderazgo político. En el caso de Barcelona, el Alcalde de la ciudad (rodeado de un equipo excelente) ejercició este liderazgo, en la obtención de la sede olímpica, y posteriormente en la puesta en común de voluntades y la movilización de la sociedad. Es absurdo pretender des-politizar los fondos convirtiéndolos en un proyecto tecnocrático. Un gran proyecto colectivo, que requiere movilizar recursos y dinámicas en poco tiempo, en una sociedad democrática, requiere liderazgo político al más alto nivel. Pedro Sánchez ejercició este liderazgo, compartido con otros líderes europeos, consiguiendo la existencia misma de estos fondos federales, de una cuantía y unas características sin precedentes. Ahora debe ejercer el liderazgo en la selección y gestión de los proyectos, con el input imprescindible de técnicos del mejor nivel, como ocurrió en Barcelona. Igual que Pasqual Maragall merece un lugar de honor en nuestra historia, también lo merecerá Pedro Sánchez si la gestión de los fondos es un éxito. Así debe ser en una sociedad democrática.
Colaboración institucional. Los Juegos de Barcelona fueron un ejemplo de federalismo. Todas las instituciones colaboraron. Se combinaron instrumentos nuevos con participación multi-nivel (el Holding Olímpico), con un reforzamiento de las administraciones tradicionales. En el caso de Barcelona, se reforzó el Gabinete Económico de la Alcaldía y se profesionalizó la gestión financiera. Ahora se habla de co-gobernanza. Las inversiones de los fondos europeos Next Generation EU sólo serán un éxito si todos los niveles de la administración participan en un clima de lealtad y cooperación en la selección y gestión de los proyectos. Y donde haya un nivel reticente o que arrastra los pies (la Generalitat de Catalunya en 1992, y ahora, qué casualidad), el liderazgo político debe gestionar con habilidad la movilización de la opinión pública para ponerle en su lugar.
-Colaboración público-privada. Aunque el liderazgo corrió a cargo del sector público municipal en Barcelona, se buscó en todo momento la sintonía con el sector privado y su colaboración, por ejemplo en la expansión de la oferta hotelera de la ciudad. Es un buen momento para reforzar y modernizar el tejido empresarial, así como para renovar el compromiso de las empresas privadas con la sociedad que les brinda una infraestructura para que se desarrollen. Lo fue en 1992 y lo es ahora.
-Fondos al servicio de un proyecto colectivo global. Barcelona 92 fue un éxito porque no fue un gran proyecto aislado, sino porque se puso al servicio de un proyecto de transformación urbanística, económica y social de la ciudad. Los fondos next Generation EU deben ponerse al servicio de un proyecto de modernización de España y Europa, que ponga por delante una transición ecológica justa y una modernización digital de nuestras estructuras públicas y privadas.
-Evitar sobre-costes y "elefantes blancos". Es imprescindible un uso óptimo de los recursos, evitando los sesgos habituales en todos los mega-proyectos. Estos sesgos están perfectamente estudiados y tienen que ver con el exceso de optimismo y las dificultades de valorar bien ex ante costes y beneficios. En Barcelona, pese al éxito en general, hubo sobre-costes (como en todas las Olipiadas) y quedaron "elefantes blancos" (infraestructuras inutilizadas que cuestan de mantener). Aprendamos de la experiencia, en lo bueno que es casi todo, y en lo menos bueno, que también lo hubo.
sábado, 3 de octubre de 2020
Reconstrucció econòmica per a una nova etapa a Catalunya
Avui ha tingut lloc, en el context de l'Escola de Tardor del PSC, un debat sobre la reconstrucció econòmica a Catalunya, on he pogut participar juntament amb Manuel de la Rocha i Eva Granados. Les sessions han servit per desenvolupar plantejaments de fons per presentar una oferta electoral a Catalunya basada en una gestió de govern sòlida, que deixi enrera el desgavell dels darrers 10 anys, i que contribueixi a resoldre problemes i no a crear-los. La sessió del matí de l'Escola es pot veure en aquest vídeo, i en el minut 59 comença el nostre debat. El que he intentat aportar es pot resumir en aquestes dues idees:
-El federalisme com a condició necessària per desenvolupar bones polítiques socials. Manuel de la Rocha, una de les persones clau a la Moncloa, havia dit prèviament que la crisi actual era una gran oportunitat per desenvolupar l'estat de les autonomies en clau federal. I així és, o dit d'una altra manera, és una gran oportunitat per convertir el nostre federalisme salvatge en un federalisme ordenat i sistemàtic. Espanya està avançant pel camí de la co-governança federal i Europa ha donar un salt federal amb els fons Next Generation EU. Ambdós federalismes es trobaran aviat en una reunió del president del govern espanyol amb els presidents autonòmics, amb la presència afegida de la presidenta de la Comissió Europea. Auest és el camí, i és una necessitat per abordar els grans problemes del nostre temps, especialment les urgències socials i econòmiques derivades de la pandèmia
-La transició ecològica ha de ser justa i no ha de deixar ningú enrera. Una persona ha preguntat que què passava amb sectors econòmics com el turisme i l'automoció si es prioritzava un nou pacte verd. La pregunta és pertinent, perquè avançar per la via de la transició ecològica sense preocupar-se per les seves implicacions a curt termini en termes de llocs de treball i de benestar per als sectors populars, ha estat un greu error en alguns indrets, com per exemple a França. Eva Granados també havia posat èmfasi anteriorment en la prioritat de la creació de llocs de treball. A la llarga, el canvi climàtic perjudica sobretot els sectors més vulnerables, i per tant a llarg termini frenant el canvi climàtic es fa política social. Però això no és tan obvi a curt termini. És crucial per als partits socialistes i progressistes preocupar-se perquè, també en el curt termini, la transició ecològica sigui justa, es faci creant llocs de treball, i més que compensant, de forma immediata, els components regressius que puguin tenir algunes polítiques ecològiques.
De la crisi actual n'hem de sortir, també a Catalunya, amb un nou model de societat, que reparteixi millor la riquesa i el poder, i que permeti créixer i crear llocs de treball frenant al mateix temps el canvi climàtic, en la línia de les prioritats de l'actual govern espanyol i de les institucions europees. Catalunya no pot seguir amb un govern que dongui l'esquena a aquest repte crucial, perquè està ocupat donant cops de cap a la paret.