domingo, 26 de julio de 2015

Envellir embolicats amb una bandera

En Rafael Jorba ha escrit un article molt bo vinculant com sempre el cas català a la lluita per fer una Europa integrada que s'oposi als nacional-populismes. Estic molt d'acord amb fer aquesta vinculació i estic molt d'acord amb moltes altres coses que diu l'article, com que és molt mala idea intentar decidir coses referides a la identitat dividint la societat en dues parts i veient si una part té un vot més o (encara pitjor) un escó més, que l'altra part. Però estic en desacord amb dues coses que diu en Jorba. La primera, la més important, que la seva columna dels dissabtes (Cafè Europa) no hagi fet forat. N'ha fet, és un referent per a moltes persones. Que no el porti als platós de les tertúlies dominants i que l'exclogui de determinats cercles, no li ha de minar la moral, sinó omplir-lo d'orgull. Molta gent a Catalunya el llegeix i està amb ell, encara que no som els que treiem pit ni dominem els instruments de poder. També discrepo, encara que li dono menys importància, amb l'expressió "Espanya ha de fer una proposta", en tercera persona. No estic segur que en Jorba volgués donar la idea que quan parla d'Espanya ho fa com qui parla d'un desconegut. Potser inconscientment s'ha deixat influir pel marc mental dominant. La proposta l'hem de fer entre tots. A la transició, no vam esperar que Espanya fés una Constitució democràtica, democratitzés les forces armades i universalitzés la sanitat. Els catalans hi érem, en cadascun d'aquests episodis, i hi érem al capdavant.
Deu ser que aquest any en faig 50 i em començo a plantejar quina és la millor manera d’envellir, o d’intentar fer-ho amb lentitud i dignitat, i si pot ser rejovenint l’esperit, millor.
Veig que alguns amics meus, més o menys de la meva generació, han decidit abandonar la lluita dreta contra esquerra (fan veure que temporalment) per abraçar-se a la dreta corrupta del Sr Mas. Ja sabia que s’havien fet independentistes (alguns més gradualment que d’altres; algun encara negociava amb Dani Fernández i Pere Navarro, fins i tot amb èxit, estar a la llista del PSC al 2012). La novetat d’aquesta setmana no és que s’hagin fet independentistes, sinó que han deixat de pensar que ser d’esquerres sigui important, perquè s’han afegit a la llista que vol fer president a Artur Mas, amb CDC.
Com que em sembla que el “procés” català durarà anys, potser dècades (per a alguns, sense dir-ho, precisament d’això es tracta), els que ara donen el pas dubto que es facin enrera, així que els veig els propers anys o dècades lluitant amb Artur Mas i els seus aliats per combatre contra “Espanya”, “l’Estat”, aquests enemics que inclouen gent d’esquerres i de dretes, rics i pobres. Com 1914, però amb Jean Jaurès ja mort i sense guerra (esperem). Llavors com ara es demostra, com deia Gellner, que el nacionalisme es va inventar per dividir l'esquerra i les classes populars.
El món del segle XXI, que encara que de vegades no ho sembli inclou Catalunya, té plantejats enormes problemes, com el canvi climàtic, la concentració creixent de la riquesa, el frau fiscal, la inestabilitat financera. No seria millor dedicar el nostre envelliment a aquestes causes, si pot ser sense abandonar el nostre país? Algú es creu que algun d’aquests problemes es resoldria amb la independència de Catalunya, sigui el que sigui el que significa (a mi encara no em queda molt clar) aquesta independència?
No seria millor envellir intentant fer una societat decent, passant la nostra llengua als nostres descendents amb dignitat, i posar el nostre gra de sorra a les grans causes de la humanitat, que requereixen solidaritat i no egoïsme? Ens agrada tant Espanya que en volem fer una en petit? I si lluitem per seguir-la canviant, i per seguir unint Europa, de bracet amb les seves classes populars, espanyoles i europees, bastint alternatives a l'estat-nació?
Alguns com Rafael Jorba i molts altres també envellirem si tenim sort, però no ho farem embolicats amb una bandera nacional, sinó amb les banderes del progrés i d’Europa.

4 comentarios:

  1. Estic molt d'acord amb tu quan assenyales que no es pot parlar d'Espanya en tercera persona. Mentre no se'ns digui el contrari, "Espanya" som tu, jo, ell, etc. Això és important.
    Malauradament, el discurs sobiranista-indepedentista sembla que hagi imposat els termes del debat, i això és una desgràcia.
    No trobo qualificatius per a la llista de la refundació convergent "junts pel sí", però tampoc no entenc perquè les altres candidatures s'han de posicionar enfront d'aquesta, acceptant els termes del debat que ens volen imposar. Hi ha d'altres qüestions tant o més rellevants.
    Evidentment que la situació és greu, però per a la majoria dels ciutadans allò urgent i allò greu no és (ni hauria de ser) quina categoria jurídico-administrativa és Catalunya, si no en quines condicions vivim els qui vivim o sobrevivim en ella.
    Pel què fa a Europa (a la UE), no és un marc engrescador després de veure els episodis grecs. Per a les persones amb ideologia o sensibilitat d'esquerra, romandre a Europa ja no és una opció interessant si no més aviat el contrari. Paradoxalment, és la llista convergent la que deu tenir més interès en romandre a la UE, perquè dóna cobertura al perfil neoliberal de la seva política econòmica i social.
    Potser ens caldria més col·laborar en la construcció d'una Espanya social, democràtica no-nacionalista, i alhora plantejar-nos que hi ha vida més enllà de la UE.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si a Europa domina el neo-liberalisme, la resposta d'esquerres ha de ser anar-nos-en? No hauria de ser solidaritzar-nos amb la resta d'europeus, especialment les seves classes populars, i recolzar una alternativa de progrés? A més, la majoria de problemes que tenim plantejats els catalans i espanyols té escala europea i internacional. L'esquerra serà internacionalista o no serà.

      Eliminar
    2. Per a mi l'asumte clau del que has dit fins ara es la posible (no la veig molt posible) dilatació del proces.

      Una eventual declaració d'independencia sería ja una jugada que ningú podría ignorar.

      O ens invaeixen d'una vegada o ja s'hauria de parlar d'alguna cosa seriosa.

      I per seriós vull dir parlar del que es Espanya i de pasada Europa... crec que no he fet like al teu article sobre l'Europa federal... després ho faig.

      Espanya va neixer d'una federació, peró encara ara es una corona borbónica i un paseig de feixistes - neoliberals (pot-ser que sigui l'unic pais on existeixi aquesta especie rara).

      Crec que si podem parlar d'Espanya en tercera persona, en tant que la "resta d'Espanya" segueiz esen un eix de comunicacions centrat en Madrid i tenim un rei aplaudit per mes gent de la que jo voldría.

      L'esquerra internacionalista es una mica una quimera sense arrels nacionals (es el contrari del que he pensat per molt temps) per que sense identificar les comunitats es imposible identificar el conjunt.

      Grecia a d'esser Grecia abans que esser internacionalista.

      La solidaritat entre pobles no es dona sense pobles, y les graans estructures son perfectes per evitar la proximitat de la gent al poder.

      La presió sobre el gobern que pot fer un islandes (son uns 600.000) no la pot der una comunitat a Méxic o a EEUU.

      Del que dius em quedo amb el temor d'una dilatació del proces, un no anar a cap lloc ni definir res. Temor que queda en segon pla enfront a un cop de má de la dreta tant l'espanyola com la catalana (Unió a quedat a disposició del estat per gestionar la crisí).

      Eliminar
  2. Autoritzo comentaris que no siguin anònims i no continguin insults. He autoritzat el darrer perquè en rigor compleix aquestes condicions, però lamento el to estereotipat i hispanofòbic d'alguna expressió. Si Espanya és un passeig de feixistes neoliberals, Catalunya hi ha contribuit força; en la darrera legislatura municipal, hi havia més regidors de plataformes racistes a Catalunya que a tota la resta d'Espanya. I en neoliberalisme alguns nacionalistes catalans han estat líders espanyols. Pel que fa a la retòrica dels "pobles", forma part d'una cultura nacionalista que no comparteixo.

    ResponderEliminar