jueves, 24 de abril de 2014

El llibre més venut per Sant Jordi, d’esquerres i federalista

Segons la llista de llibres més venuts d’Amazon.com, la versió anglesa (l’original és en francés) del llibre de l’economista francès federalista i d'esquerres Thomas Piketty, “El capital al segle XXI”, va ser el dia de Sant Jordi, 23 d’abril, el més venut de la botiga on line, la més important del món.
Catalunya i Espanya, mentrestant, a la seva. Vull dir que els diaris, les paradetes, les recomanacions bibliogràfiques dels polítics i famosos, eren totalment alienes a aquest fet (que el blog germà d’aquest va pronosticar fa uns mesos), que potser està posant fi a 30 anys d’hegemonia intel·lectual neo-liberal i nacionalista. Mentre la resta del món es pregunta com és possible que un llibre sobre les desigualtats globals i el declivi de l’estat-nació per a fer-hi front sigui el més venut del planeta, nosaltres seguim narcotitzats pels debats nacionalistes, possiblement perquè molts dels millors que reclamava l’altre dia Javier Marías segueixen callant. A la resta del món, els millors comencen a escriure o tornen a fer-ho, i ho fan a favor del federalisme democràtic i de solucions obertament distributives a nivell internacional.
Catalunya està passant acceleradament de voler ser un dels motors d’Europa a ser un aspirant a passatger sense bitllet en l’Europa de l’euro, mentre els bons economistes de la resta del món es pregunten ja com passar de l’euro a la unió política federal (o sigui, sense fronteres) d’Europa. No som els únics, però comencem a ser una mica exòtics. Si aquí el debat està dominat per la coalició TDTParty+ANC, al Regne Unit domina les ones (està per veure si les urnes) la coalició UKIP (Partit Independentista del Regne Unit)+SNP (Partit Nacionalista Escocès), amb els seus líders Nigel Farage (Esperanza Aguirre?) i Alex Salmond (Oriol Junqueras?) al capdavant.
Sisplau llegiu i regaleu a Piketty abans que sigui massa tard, no espereu a la traducció. És una part important de la guerra cultural per un món millor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario