martes, 11 de febrero de 2014

Important dicurs de Giorgio Napolitano al Parlament Europeu

El passat dia 4 de febrer, el president de la República Italiana, Giorgio Napolitano, va pronunciar un important discurs al Parlament europeu, que per descomptat ha passat totalment desaparcebut a Catalunya i a Espanya, perquè és un clam contra el nacionalisme i el populisme, i a favor del federalisme, i aquests tipus de clams no interessen a casa nostra. De fet, segons Eugenio Scalfari, fundador del diari La Repubblica, no va tenir tampoc gaire ressò al seu país, més interessat en les corregudes amunt i avall de la política dels canals de notícies de 24 hores que en les reflexions profundes sobre els grans processos. En aquest memorable discurs, Napolitano parla del moment decisiu que viu Europa, de la necessitat de superar la crisi amb una Europa políticament unida, del virus del nacionalisme i el populisme, i de la necessitat imperiosa de construir una federació europea, connectant amb la tradició dels grans federalistes italians progressistes com Altiero Spinelli. Diu Napolitano entre altres coses:
"La missió d'una Europa unida (...) és compartida pels pobles de la nostra Unió i es pot dur a terme amb èxit, necessitem una forta cohesió política de la Unió Europea, un lideratge polític europeu més convençut i decidit. Fa trenta anys, fa exactament trenta anys aquí a Estrasburg - permetin-me recordar - Spinelli va aconseguir expressar al Parlament Europeu aquest lideratge amb el projecte de tractat que porta el seu nom. L'ocasió no es va recollir llavors, però la seva inspiració constitucional continua vivint i mereix ser explicada. La seva idea d'una Europa federal no tenia res a veure amb el fantasma agitat per diverses parts d'un superestat centralitzat. S'ha fet un llarg camí des de 1984. Però encara són difícils de guanyar batalles polítiques, sinó contra el possible retorn del nacionalisme agressiu, sens dubte contra l'egoisme nacional persistent i la mesquinesa, contra l'escassetat de punts de vista, els càlculs i la comoditat del conservadorisme anacrònic, que es troba cada dia entre les classes dirigents nacionals".
(Com no podia ser d'altra manera, els euro-diputats de la Lliga Nord, aquest partit que té una forta relació amb els nacionalistes catalans, van interrompre el discurs de Napolitano amb xiulets i crits anti-europeïstes).

No hay comentarios:

Publicar un comentario