martes, 28 de agosto de 2012

Jo no hi aniré tampoc... (per Francesc Trillas)

...però crec que l'Artur Mas sí que hi hauria d'anar, a la mani de la Diada a favor de la independència de Catalunya. Crec que seria millor que hi anés per honestedat. No em sembla seriós per al poble de Catalunya deixar que alguns consellers del seu govern hi vagin i no assumir la responsabilitat d'anar-hi ell. Crec que la independència de Catalunya és quelcom prou important com per no jugar-hi. Hi estan a favor o en contra? Si hi deixa anar un conseller, que hi vagi el President també, perquè llavors es veuria obligat a explicar una sèrie de coses, com per exemple:
-Quin procediment se seguirà per aconseguir la independència de Catalunya.
-Quines implicacions tindrà la independència per a les cotitzacions socials dels treballadors a la Seguretat Social espanyola.
-Com serà el salari mínim i les normes laborals (i els impostos de societats, i de la renda) i si es faran servir per competir amb els veïns per atraure inversions.
-Quina estratègia internacional se seguirà i, en cas que haguem de seguir sent membres de la Unió Europea i l'OTAN, com es convencerà els aliats.
Tot això seria molt clarificador. Com que de vegades sembla que la independència ho hagi de resoldre tot, potser com més aviat ho fem, millor, i veure si té aquests resultats tan positius. Que hi vagi, doncs, el President, que l'encapçali i que es posi ràpidament mans a l'obra.
Jo no hi aniré, perquè no estic convençut que, com a socialista, igualitarista i internacionalista que sóc, la independència de Catalunya (suposant que en el món d'avui aquesta independència sigui fàcil de definir, cosa que els escocesos estan trobant molt difícil) hagi de contribuir a fer un món millor: acabaria la fam al món, les desigualtats, es frenaria el canvi climàtic? No tinc tampoc gens clar que Catalunya estaria millor. Potser els catalans en promig estarien millor en una independència ideal, on es manté la convivència, mantenim el dret a una pensió digna, no hi ha costos de transició, els veïns s'ho prenen bé, qui vulgui pot seguir fent servir el castellà... Però és tot això creïble? A mi no m'ho sembla, però estic obert a ser convençut. Hi ha molta gent civilitzada que és independentista (també molts que no compleixen aquesta condició, com a totes les famílies). Em poso a la seva disposició per escoltar els seus arguments. Algunes independències van servir per fer un món millor, com la de la India de Gandhi suposo, i altres com la de la Sudàfrica de l'apartheid o la de Mali del nord tot el contrari. Jo no veig en què milloraria el món amb una Catalunya independent, potser sóc curt de vista. Catalunya té problemes, que pot intentar resoldre gestionant millor les seves interdependències, en comptes de buscar solucions miraculoses, que alguns branden senzillament per mantenir la seva hegemonia social. Ningú em convencerà d'estar a favor de la independència o el sobiranisme perquè està de moda o perquè ara hi ha una nova "centralitat". Si fós per les centralitats, de quin partit m'hagués hagut de fer a l'Alemanya dels anys 30?

4 comentarios:

  1. Quico és interessant el què dius. És que això de la independència com a blanc o negre... Ho plantegen així perquè la política així és de fàcil consum. En realitat la cosa és de grisos, de sobiranies compartides, de geometries variables, d'Europes.... En fi si que hi ha un moviment de fons, però ara ens toca entre tots amb l'actitud respectuosa, com la teva, debatre, i portar tot aquest moviment a bon part per a nosaltres i per al món com dius.

    ResponderEliminar
  2. Trobo curiós aquest argument de si la indepèndència de Catalunya acabarà amb la fam al món o el canvi climàtic. És collonut! És com si jo vaig al metge i li pregunto si aquell tractament contra el mal d'orella em curarà l'ull de poll o l'artrosi del genoll. Catalunya és un país malalt. Alguns dels mals son interns (corrupció política, amiguisme, tapades de vergonyes mútues, abusos del propi teixit empresarial financer...), altres son compartits a nivell d'Espanya, Europa i fins i tot mundial (com el cas del canvi climàtic). Cada problema necessita un tractament i el sistemàtic abús i hostilitat d'Estpanya cap a Catalunya ja ha probat tots els tractaments possibles. Plantejes una colla de qüestions que caldrà anar valorant i veient de quina manera es concrecte. Ara vé... millor no caure en mètodes com els que avui presenta el diari ABC de sembrar la por mitjançant una fictícia i irreal manca de capacitat de l'estat català per establir les seves propies pautes d'autogovern. I per la resta... si la comunitat internacional ens reconeix... toooooooooooooot arriba.
    Jo penso que la independència no mereix una bala ni una gota de sang, però cada vegada som més els que tenim clar el que volem.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Benvolgut Marc,

      gràcies pel teu comentari. El comentari sobre el canvi climàtic és una figura retòrica per criticar que em sembla que molta gent creu que la independència de Catalunya solucionarà molts problemes. També intento dir que crec que hi ha problemes molt més importants al món que si Catalunya és independent o no. No crec que l'hostilitat d'Espanya a Catalunya hagi provat tots els remeis ni crec que Espanya com a tal en la seva totalitat sigui hostil a Catalunya. Celebro que tinguis clar el que vols, o que almenys t'ho pensis, és bo per l'autoestima.

      Eliminar