domingo, 25 de octubre de 2015

Qui té por de la transparència?

La selecció dels candidats dels diferents partits a les eleccions i el dret o no del president de la Generalitat de Catalunya a veure’s amb qui vulgui posen de nou de relleu els grans dèficits de transparència que té el nostre sistema polític.
Com que porto més de 20 anys criticant com elabora el meu partit (el PSC) les seves llistes electorals, no tinc cap pressa per afegir-me ara als que descobreixen tota mena de defectes en el procediment. Alguns troben els defectes quan deixen de sortir-ne beneficiats. L’únic consol és que els altres partits encara tenen procediments més opacs, inclosos els anomenats emergents. Esperem que almenys el que ha passat serveixi perquè ens posem col·lectivament, seriosament, a analitzar com es pot satisfer millor als nostres potencials votants i als ciutadans. L’espectacle d’ahir va semblar un joc de dinosaures jugant a les cadires musicals (amb tots els respectes, perquè estic sent injust amb alguns individus, però no amb molts). Si un sistema d’elecció no es pot explicar, perquè no té criteris objectius ni de cap mena, vol dir que no és transparent, i si no és transparent vol dir que provocarà amb raó la desconfiança d’un electorat cada vegada més exigent. Quins són els criteris de selecció: buscar els millors candidats? Els millors possibles diputats? Premiar serveis del passat? Buscar Gabilondos catalans? Una barreja? Castigar i premiar? Es pot explicar això a l’electorat?
Pel que fa a l’agenda del president de la Generalitat, sembla que aquest, encarnat provisionalment en el Sr. Artur Mas, es va veure sorprès perquè es conegués que havia estat reunit un matí d’un dia feiner, de 9h a 10.15h., amb el Sr. Jordi Pujol. Certament, els dos són lliures de reunir-se quan vulguin. Però els ciutadans, votants i contribuents, també tenim dret a saber a què dedica el seu temps laboral el nostre president. Què van fer en aquesta hora i quart en Mas i en Pujol? Va anar Mas a demanar-li permís a Pujol per dimitir? Per continuar? Li va demanar assessorament sobre com girar l'opinió pública contra la justícia, donada la seva experiència en aquest terreny? Li va anar a demanar alguna informació sobre algun empresari, donat l'ampli coneixement que el Sr. Pujol té de certs ambients? Van resar junts?

No hay comentarios:

Publicar un comentario