lunes, 7 de octubre de 2013

Per una Espanya federal (per Marta Trillas)

"Catalunya, nou país d’Europa” és l’eslògan (actual) que es mou entre els nacionalistes del sector, aquells que defensen la independència de la comunitat nord-oriental espanyola. Però, quin exemple es pren davant el plantejament d’aquesta tesi?
Primer, cal analitzar la situació actual dels països que, recentment, s’han independitzat. Com a exemple trobem Kosovo, o també Macedònia. No hi ha dubte que a dia d’avui presenten una major inestabilitat política que abans d’haver establert fronteres amb l’Estat anterior iugoslau.
Per altra banda, distingim la rellevància d’Estats federals. En concret, els Estats Units, el Canadà, Suïssa o l’Estat alemany, els quals presenten la característica de la cooperació i, gràcies a ella, cadascun d’ells disposa d’una economia i un nivell de vida que aporta moltes garanties al ciutadà.
En definitiva, la hipotètica independència catalana és només una alternativa al fracàs polític viscut  a l’Estat espanyol, idealitzat pels grups sobiranistes catalans. No obstant això, no hem de confondre polítics amb futuristes. Ells insisteixen en la decisió antisolidària i volen deixar de pactar amb Espanya. Personalment, i sota la meva identitat barcelonina i catalana, proposo el federalisme com a via ràpida, senzilla i segura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario