jueves, 29 de noviembre de 2012

El discurs que esperem de Pere Navarro


Crec que si el primer secretari del PSC, Pere Navarro, fes un discurs semblant al següent, podria contribuir molt notablement a fer front a la situació de crisi econòmica i política que viu Catalunya, i frenaria el procés de declivi continuat del socialisme català (i, secundàriament, per primera vegada prendria la iniciativa política):
“Benvolguts conciutadans. M’adreço a vostès conscient de la gravetat de la situació política i econòmica que viu Catalunya, com a màxim responsable del partit que ha estat el segon en número de vots a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, del partit de Joan Reventós, Raimon Obiols, Narcís Serra, Pasqual Maragall i José Montilla, del partit de Marta Mata i Ernest Lluch.
Si no es prenen decisions caracteritzades pel màxim sentit de la responsabilitat i esperit patriòtic,  el nostre país es pot veure abocat en el futur immediat a una greu inestabilitat. L’emergència financera i econòmica que vivim pot seguir perjudicant els sectors més vulnerables de la nostra societat, si el govern segueix en mans únicament d’una força política que aplica un programa liberal i conservador.
Per aquesta raó, faig la proposta d’avançar cap a un govern institucional amb participació de polítics  i tècnics del màxim prestigi (si pot ser internacional), amb tots els seus membres consensuats i sense repartiment de conselleries per a partits polítics. Aquest govern podria estar  presidit o no per Artur Mas, recolzat per les dues forces polítiques amb més vots, i tenir el màxim suport per part del Parlament de Catalunya. El nostre partit estarà disposat a negociar per donar suport al seu programa d’actuació si es compleixen com a mínim tres condicions:
i)                Per la convivència, renúncia explícita per part de CiU a la independència de Catalunya mentre no es demostri que hi ha una majoria molt qualificada de la població a favor d’aquesta opció. I reorientació del procés sobre el dret a decidir a la realització d’una proposta amb suport ampli i majoritari  a Catalunya d’un nou encaix amb Espanya en una perspectiva federal (que pugui reflectir-se en canvis constitucionals,  i ser finalment recolzada en un referèndum que no divideixi els catalans). Aquest procés ha de fer possible avançar sense interrupcions cap a una major integració i democràcia europees, i ha de fer possible una reforma de les administracions que inclogui la supressió de les diputacions provincials.
ii)               Per la qualitat democràtica, restitució immediata de la independència, pluralitat i neutralitat dels mitjans públics de comunicació a Catalunya.
iii)             Per l’equitat, restitució de l’impost de successions com a primer pas d’un procés d’acceptació responsable dels acords d’estabilitat financera, fent que aquest procés es faci de forma justa, contribuint al creixement econòmic i sense que la sortida de la crisi impliqui l’acceptació d’una societat més insolidària.
Creiem que els partits polítics, incloent el nostre, en les darreres dècades han ocupat excessivament les institucions, i per tant és el moment d’avançar cap a un govern de la màxima qualitat institucional. Per això renunciem a demanar al nou govern cap càrrec de confiança en cap conselleria, més enllà dels que es derivin dels criteris esmentats anteriorment del màxim prestigi polític i tècnic.
Per al nostre partit, la prioritat en les propers anys no és entrar a cap govern, sinó emprendre un procés profund, radical i seriós de renovació política. Catalunya necessita un partit social-demòcrata i federalista fort, que pugui merèixer el més aviat possible el suport majoritari dels votants,  perquè aquests són els valors que poden aplegar millor una majoria de la nostra societat, facilitar la convivència, i conduir a una Catalunya més rica i justa. Aquest procés inclou un compromís contundent  contra qualsevol forma de corrupció. En aquest sentit, reiterant la meva confiança personal en els dirigents que s’han vist recentment implicats en acusacions, entenc que sectors amplíssims de la societat no comparteixin aquesta confiança. El nostre partit ofereix la màxima col·laboració amb la justícia, i anuncia per a les properes setmanes un programa i un calendari d’apertura i renovació en profunditat d’una organització que en els darrers temps ha estat massa tancada en si mateixa. Aquesta renovació implicarà una reforma total del procés de presa de decisions i de selecció del personal polític (que estan en la base de la credibilitat que mereixen les acusacions de corrupció abans fins i tot de ser demostrades), que faci que el nostre partit torni a ser elegible i mereixi de nou  la confiança de la societat".

No hay comentarios:

Publicar un comentario