sábado, 3 de octubre de 2020

Reconstrucció econòmica per a una nova etapa a Catalunya

 Avui ha tingut lloc, en el context de l'Escola de Tardor del PSC, un debat sobre la reconstrucció econòmica a Catalunya, on he pogut participar juntament amb Manuel de la Rocha i Eva Granados. Les sessions han servit per desenvolupar plantejaments de fons per presentar una oferta electoral a Catalunya basada en una gestió de govern sòlida, que deixi enrera el desgavell dels darrers 10 anys, i que contribueixi a resoldre problemes i no a crear-los. La sessió del matí de l'Escola es pot veure en aquest vídeo, i en el minut 59 comença el nostre debat. El que he intentat aportar es pot resumir en aquestes dues idees:

-El federalisme com a condició necessària per desenvolupar bones polítiques socials. Manuel de la Rocha, una de les persones clau a la Moncloa, havia dit prèviament que la crisi actual era una gran oportunitat per desenvolupar l'estat de les autonomies en clau federal. I així és, o dit d'una altra manera, és una gran oportunitat per convertir el nostre federalisme salvatge en un federalisme ordenat i sistemàtic. Espanya està avançant pel camí de la co-governança federal i Europa ha donar un salt federal amb els fons Next Generation EU. Ambdós federalismes es trobaran aviat en una reunió del president del govern espanyol amb els presidents autonòmics, amb la presència afegida de la presidenta de la Comissió Europea. Auest és el camí, i és una necessitat per abordar els grans problemes del nostre temps, especialment les urgències socials i econòmiques derivades de la pandèmia

-La transició ecològica ha de ser justa i no ha de deixar ningú enrera. Una persona ha preguntat que què passava amb sectors econòmics com el turisme i l'automoció si es prioritzava un nou pacte verd. La pregunta és pertinent, perquè avançar per la via de la transició ecològica sense preocupar-se per les seves implicacions a curt termini en termes de llocs de treball i de benestar per als sectors populars, ha estat un greu error en alguns indrets, com per exemple a França. Eva Granados també havia posat èmfasi anteriorment en la prioritat de la creació de llocs de treball. A la llarga, el canvi climàtic perjudica sobretot els sectors més vulnerables, i per tant a llarg termini frenant el canvi climàtic es fa política social. Però això no és tan obvi a curt termini. És crucial per als partits socialistes i progressistes preocupar-se perquè, també en el curt termini, la transició ecològica sigui justa, es faci creant llocs de treball, i més que compensant, de forma immediata, els components regressius que puguin tenir algunes polítiques ecològiques.

De la crisi actual n'hem de sortir, també a Catalunya, amb un nou model de societat, que reparteixi millor la riquesa i el poder, i que permeti créixer i crear llocs de treball frenant al mateix temps el canvi climàtic, en la línia de les prioritats de l'actual govern espanyol i de les institucions europees. Catalunya no pot seguir amb un govern que dongui l'esquena a aquest repte crucial, perquè està ocupat donant cops de cap a la paret.

No hay comentarios:

Publicar un comentario