Els millors anys de la meva vida els haig d’agrair a la Unió Europea. Vaig poder fer el Doctorat durant 4 anys en una institució europea, l’Institut Universitari Europeu de Florència, gràcies a una beca Salvador de Madariaga (un federalista espanyol). Després, vaig poder passar dos anys i mig a la London Business School en una xarxa europea de recerca finançada per la Comissió Europea. En aquests anys vaig aconseguir tenir un ofici fora de la política, i conèixer algunes de les que encara avui són les meves millors amistats, incloent algunes persones espanyoles de fora de Catalunya, que gaudien dels mateixos privilegis que jo.
No sóc un cas aïllat, moltíssims estudiants europeus, gràcies al programa Erasmus i semblants, han pogut viure experiències similars. D’aquí uns dies, la meva filla i les seves amigues viatjaran llurement per 5 països europeus amb l’Interrail. Tenen dret a fer-ho. Una llibertat que contrasta amb el que passa en altres llocs. Per exemple, una persona de la mateixa edat a Ramalah (Cisjordània) no pot moure’s lliurement ni a 30km a la rodona. No hi ha res més associat a la llibertat que un passaport de la UE, com l’espanyol. Que ningú ens tregui aquest dret.
La campanya del PSOE i PSC a les eleccions europees està molt ben dissenyada. Té un lema clar i breu (“Més Europa”), que és consistent amb el fet que PSOE i PSC són els partits europeistes per excel·lència a la política espanyola i catalana. La lleialtat al projecte europeu és el que dóna continuïtat als governs de Felipe González (amb qui Espanya va entrar a la Comunitat Europea) i Pedro Sánchez (amb qui hem promogut els fons europeus), encara que la supèrbia del primer li impedeixi reconèixer-ho. Això ho va recordar recentment l’ex comissari europeu Joaquín Almunia, l’hereu que va deixar al partit Felipe González, de qui discrepa sobre la seva actitud respecte a Sánchez: “España es el país que más crece y mejores resultados tiene. Pesa por iniciativa política. Tiene un Gobierno, como en otras épocas, que es proeuropeo y muy comprometido, que pone sus intereses al servicio de las prioridades generales de la UE. Que apoya los avances y a veces los sugiere, presentando iniciativas. Siempre será una voz que ponga pie en pared ante cualquier intento de regresión. Se agradece mucho en muchísimos países, que saben que con España se puede contar”.
El PSC de Raimon Obiols va arribar a celebrar un Congrés Extraordinari per aprovar un programa a les eleccions europees. Salvador Illa va començar la campanya electoral que el va portar a la victòria a Catalunya amb un discurs europeista, federalista, en terres del Brexit, a la London School of Economics. Els cartells de Teresa Ribera i Javi López són cartells on domina el color blanc, amb un fons de natura verda o blava; és el missatge de la llum contra la foscor, dels valors de la Il·lustració contra l’obscurantisme.
Votar sense callar: votar per alguna cosa no vol dir avalar tot el que es fa, no pot haver-hi un partit per a cada persona. Tots voldríem poder votar un partit que fos exactament com cadascun de nosaltres, que s’anés adaptant als nostres canvis d’humor. La temptació de fer aquest tipus de vot a les europees augmenta, per la proporcionalitat del sistema i per l’aparença de no estar gran cosa en joc. És la gran oportunitat dels partits excèntrics. Excepte que ara sí que ens hi juguem molt.
Trump s’ha fet present a Europa, amb líders polítics que neguen el canvi climàtic, que fan demagògia amb la immigració amb un discurs obertament racista, que posen en dubte els avenços en les llibertats de gènere. A Europa, els socis de Trump, organitzats per la mateixa Internacional de la Paradoxa i finançats pels mateixos “think” tanks, volen fer marxa enrera en el procés de compartir cada vegada més la sobirania per ser eficaços i rellevants. Aquestes són les eleccions europees més importants. I les eleccions més importants. Punt.
Aprenent a fer-ho cada vegada millor (si bé encara amb insuficiències), gràcies a compartir sobirania a la UE, vam sortir de la Crisi Financera Global, vam comprar centralitzadament vacunes amb el Covid i les vam administrar igualitàriament a tota la Unió, hem mancomunat esforços per fer un programa massiu d’inversions amb els fons Next Generation, i hem frenat a Putin, l’amic dels nacional populistes.
Sense més Europa no hi ha res. La necessitem per defensar el nostre model social basat en l’estat del benestar, que només és possible harmonitzant impostos i frenant la cursa a la baixa. Només una federalització europea ens pot permetre reforçar i regular el mercat únic, base de la productivitat que necessitem augmentar.
L’existència de la UE en sí està en joc, i sense ella senzillament serem barquetes a la deriva lliurats a les nostres lluites ètniques i baralles de corral. Espanya necessita una Europa forta. Catalunya necesita una Europa forta. El món necessita una UE forta que sigui un bé públic global. No tot està bé a Europa, és una obra incompleta. Però l’única solució a tots els nostres mals és més Europa, no menys. Com ha dit recentment Nicolás Sartorius, és hora d’expandir la democràcia (geogràficament i econòmicament), perquè els grans poders econòmics, globalitzats, han escapat al control democràtic, que segueix sent massa nacional, quasi ridículament nacional.
Com va dir una vegada Josep Borrell, la bandera europea de les estrelles amb fons blau és la nostra estelada. És la bandera de Jaume Casanovas (l’home federalista que va deixar el seu testament polític en l’article “No en el meu nom”: a la foto amb barret, amb altres federalistes com Paco Criado o Marcelo Belotti) que Montse Sales va portar al míting del PSC de les autonòmiques a Vilanova i la Geltrú el Dia d’Europa, i que Salvador Illa va homentajar. És Europa o res.
Bon moment per recordar-te Jaume Casanovas I reivindicar el federalisme a Europa I a Espanya !!!!
ResponderEliminar