Avui he participat al programa Els Matins de TV3 en un diàleg sobre els reptes de l'economia de l'aigua. M'acompanyava el Tinent d'Alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, i també hi ha hagut connexions amb el municipi de Sant Jaume dels Domenys, on un grup de veïns protestava per l'augment de preus que ha tingut lloc coincidint amb l'externalització del servei de l'aigua a una empresa privada. El vídeo dura uns 33 minuts: primer parlem de si la gestió directa de l'aigua per part dels ajuntaments és una bona idea o no, i després intentem explicar els diferents components del rebut de l'aigua. A grans trets, he defensat tres posicions:
-Hi ha diferents formes de gestionar la distribució d'aigua perfectament legítimes amb casos d'èxit i fracàs totes elles (i amb problemes habituals en la transició d'un model a un altre, com es va veure a Catalunya amb la privatització d'Aigües Ter-Llobregat). Una de les formes possibles és la gestió directa, i les experiències, com les de Terrassa, que es produeixin, s'hauran d'analitzar amb molta atenció.
-El preu de l'aigua pot ser diferent a diferents llocs per bones raons: diferents costos, diferent regulació, diferents inversions. El sector de l'aigua il·lustra la importància de combinar el principi de subsidiarietat amb la necessària coordinació amb nivells superiors de govern, com s'ha explicat en les diferents sessions del Foro de la Economía del Agua.
-El gran repte de l'economia de l'aigua en el present i en les properes dècades és el canvi climàtic. La directiva marc de l'aigua de la Unió Europea ens ofereix un marc legal dels més avançats del món on emmarcar les nostres actuacions.
En seguirem parlant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario