El proper dimarts, dia 15 de setembre, tindrà lloc a l'Ateneu Barcelonès, un acte de debat sobre els aspectes econòmics de les propostes federalistes (que no són una tercera via, sinó la primera). Crec que és necessari que passem dels debats teològics (que s'acabarien aviat si acceptéssim que tot territori és avui plurinacional per petit que sigui) a les propostes concretes, viables i en positiu. Aprofito el meu blog per fer una mica de brainstorming sobre coses que penso dir en aquest debat (s'accepten idees):
-El que vam escriure fa aproximadament un any i mig en el llibre sobre economia i federalisme els cinc autors i autores que hi participàvem està totalment vigent. El federalisme forneix les millors idees per aportar un marc institucional que resolgui els grans problemes socials i econòmics del segle XXI.
-Algunes coses que dèiem al llibre han quedat confirmades amb escreix, com que els arguments que diuen que un estat independent permetrà crear institucions de major qualitat no estaven ben fonamentats (quan vam escriure el llibre no teníem cap informació reservada sobre el cas Pujol ni sobre el cas Sumarroca).
-És una fal·làcia que hi hagi dos eixos, un de social i un de nacional. Les propostes que es fan respecte a les qüestions federals (jo prefereixo parlar de fet federal abans que fet nacional) afecten directament a les qüestions socials. Avui dia no es pot lluitar contra les desigualtats, el frau fiscal, el canvi climàtic, la inestabilitat financera, en el marc de l'estat nació. No té cap sentit ser agnòstic en la qüestió federal i dir que s'és d'esquerres, o ser agnòstic en la qüestió social i dir que s'és independentista, per exemple. Els projectes socials i econòmics requereixen un marc institucional, no tot es pot combinar amb tot (per exemple, el lema "independència per canviar-ho tot" és absurd).
-Els intents de resumir els efectes d'un cert canvi institucional amb un número no tenen cap fonament. El que és necessari es analitzar com, en el marc d'una Unió Europea que necessita integrar-se més i ser més democràtica, s'organitza el poder des de baix i la cessió necessària de sobirania des dels actuals estats al nivell comunitari, especialment en la zona euro. No hi ha un federalisme espanyol i un federalisme europeu, hi ha una reflexió federal que afecta als diferents nivells de govern.
-No crec que pugui haver-hi una solució al "problema català" que afecti només a Catalunya. En la mesura que s'accepta que Catalunya forma part d'un agregat més gran (sigui Espanya o Europa) que s'ha de reformar i que queda afectat, el que es faci amb els impostos catalans i la capacitat de decisió catalana, afecta als veïns i per tant aquests també han d'entrar a l'equació. Això no vol dir que la proposta hagi de venir de "Madrid", com es diu sovint. La proposta ha de sortir dels sectors il·lustrats i progressistes, i com sempre que hem avançat, amb una forta presència catalana.
No hay comentarios:
Publicar un comentario